Tot just acabat de començar el període de vacances escolars de Setmana Santa, els dos grans van marxar de campaments i ens ho vam manegar per a fer un bon tiberi amb altres famílies. Qui més qui menys tenia ganes de donar a provar alguna especialitat i jo, un cop més, vaig aprofitar per a provar cosetes pendents.

Feia unes setmanes que havia vist fumar escalivada de forma casolana al taller de la Su de Terrassa i com que vam estar parlant que amb tonyina havia de quedar bé vaig decidir-me a provar-ho.

Tenia l’experiència dels altres companys blogaires que ja ho havien provat i a part del bacallà confitat amb sofregit de sobrassada ibèrica, calçots i mel, vaig portar també una safata de tonyina amb una crema de romesco.


En primer lloc vaig fer una crema de romesco escalivant alls, pebrot vermell, ceba, tomàquets i mentre s’anava fent, vaig dedicar-me a la fumada de tonyina que en el fons, no té cap secret. Es tracta bàsicament de disposar d’un lloc obert per a no fumar la resta de coses de la zona i llestos.

Vaig posar els daus de tonyina a la reixa del wook i amb la fulleraca seca de plantes aromàtiques que sempre ronda per la cuina, vaig preparar una bona foguereta (romaní, farigola, menta, pinassa)

Un cop al pati, vaig mullar una tovallola vella un cop li vaig prendre foc a la foguereta amb el bufador de cuina, vaig tapar i cobrir amb la tovallola de tal manera que quedés hermètic. Mentrestant, vaig treure la safata amb tot escalivat per a que perdés temperatura.Al cap de quinze minuts, vaig repetir el procés encenent la resta de plantes que encara hi quedava i deixant de nou reposar un quart d’hora aproximadament que vaig aprofitar per a pelar i triturar les verdures escalivades amb l’oli, les avellanes, la sal i el pebre.

Un cop fet això podem reservar i deixar-ho a punt per a a marcar la tonyina a la planxa just abans de servir amb una una mica de la crema de romesco al capdamunt de cada dau.


Tot i que és simple i sense cap secret, cal preveure el merder que es fa i el temps necessari de tot plegat.

Ara ja estic a punt de fumar el que se’m posi al davant….!!!

Pel meu gust ens ho vam menjar un pel fred tot i que va ser puntuat amb nota.

Va quedar molt ben lligat a una taula espectacular de formatges guardonats i de les carxofes confitades de l’Anna que estaven de vici…