RISOTTO CASTANYA & CERVESA CASTANYA

///RISOTTO CASTANYA & CERVESA CASTANYA

A mitges vacances d’estiu vaig rebre un correu on la gent de la revista Cuina em convidaven a participar en el primer concurs per a blogaires gastronòmics en el marc del primer dia Cuina 2012, el 22 de Setembre a Manlleu. 

 

No cal dir que el suggeriment em va afalagar i es va convertir en tot un repte per diversos motius: En primer lloc, l’organitza la revista “Cuina” a la que estic subscrit i m’encanta, en segon lloc el concurs està destinat només a blogaires, en tercer lloc un jurat determinarà els finalistes i guanyadors sense la intervenció dels vots del públic (fa temps vaig decidir no participar en concursos que es basen en el nombre de vots rebuts) i per últim, la proposta havia de girar entorn a la cervesa que m’encanta però que lluny dels estofats i guisats, no l’havia fet servir mai.
Així doncs, vaig aprofitar la distensió estiuenca per a cavil·lar entorn a la recepta. Vaig parlar-ne amb l’Oriol i el Joan, friquicuiners com jo que em van ajudar moltíssim i també vaig comentar el tema amb la família.
Per mi era fonamental escollir bé la cervesa ja que determinaria el resultat final, però quina?. En unes vacances a Còrsega havia provat la Colomba, macerada amb fulles de maquis i la Pietra, feta amb farina de castanya. Les dues em van semblar una bona opció però em va ser del tot impossible trobar-ne. Aleshores, un bon dia vaig sentir per la ràdio que al Montseny havien fet una nova cervesa amb castanya de la mà de les cerveses Ausesken!!! Allò era un senyal, ho havia de fer amb productes de casa nostra. Havia d’aconseguir-la com fos i fer girar el plat entorn seu.

 

Volia defugir dels estofats i guisats al forn i com que no soc gens de postres vaig decidir provar amb arròs. Faria un risotto! però de què? si la cervesa incorporava farina de castanya… el plat havia de dur castanya torrada, clar. Anava avançant però encara hi havia aspectes pera lligar. Hi poso brou? Amb quin formatge? com que això em va començar a atabalar, vaig decidir avançar i buscar la cervesa i les castanyes.
Després de donar unes quantes voltes, finalment vaig contactar amb l’empresa Castanya de Viladrau que molt amablement em van fer arribar els ingredients necessaris (milions de gràcies, Albert, Quim i Anna).
Ara només quedava resoldre la cocció. Coure només amb cervesa sense fer servir brou ni aigua era un risc però vaig decidir provar-ho ja que volia donar un protagonisme especial a aquella cervesa que tant m’havia costat trobar. Tal i com em va suggerir l’Oriol, calia suplir-ho amb un bon sofregit fet a consciència.

 

 

 
Alea Jacta est, que deien els romans!! Així és com ho vaig fer:

 

Ens caldrà: 2 cerveses de castanya de 33cl, 6-8 castanyes torrades, 180gr d’arròs, mitja ceba, tomàquet concentrat, mitja botifarra negra, 3 alls, farigola, oli de tòfona, 200gr de formatge parmesà en pols (o pecorino), oli d’oliva i sal.

 
A part de la cervesa de castanya i les castanyes que son de Viladrau, la ceba seca és de Coll de Nargó, la botifarra negra és de Puig-Reig, l’arròs del Delta i la farigola és del bosc del costat de casa…

 

Preparació: En primer lloc, tallem la ceba petita i la posem a coure amb un bon raig d’oli i a foc molt lent. Remenant sovint fins que, passades un parell o tres d’hores estigui caramel·litzada.

 

 

La separem i amb el mateix oli, posem a coure un gra d’all tallat amb sis castanyes a trossos. Quan l’all comença a estar ros, afegim l’arròs i li donem un punt torrat. Un cop veiem que ha començat a agafar color, afegim la ceba, la botifarra negra tallada petita i una cullerada petita de tomàquet concentrat. Remenem sovint per a que no s’enganxi ni es cremi.

 

 

Mentrestant, preparem una picada amb una castanya, l’oli de tòfona, la farigola, sal i una mica de cervesa.

 

Quan ja té un color i una textura homogènia, pugem el foc i afegim la cervesa a poc a poc per a que l’arròs es vagi coent sense que bulli. L’anem abocant periòdicament i remenant per a distribuir la cocció. 

 

Quan tinguem les dues cerveses abocades, tirem la picada i el formatge sense parar de remenar durant un parell de minuts. Tanquem el foc i tapem durant cinc minuts més. Ja es pot servir.

 

 

La sorpresa va ser quan em van comunicar que era un dels finalistes!!! Em va il·lusionar moltíssim i vaig veure l’esforç recompensat, cosa que no passa sovint…

 

La sorpresa es va arrodonir el dissabte 22 de Setembre a Manlleu quan em van comunicar que era el guanyador en la modalitat de recepta tradicional!
 
No podia fallar, Joan i la Marta van venir a xafarejar i aquests, porten la sort allà on van!!! 
 
 
 
Una recepta i un dia rodó.

 

Podeu veure la crònica de la jornada als següents enllaços de la revista CUINA i dels companys blogaires (si en falta alguna, me la feu arribar):

 

 

 
2018-02-16T10:01:13+00:00 20 de setembre de 2012|

41 Comments

  1. Lídia 20 de setembre de 2012 at 10:31 - Reply

    molta sort!!!!!!!

  2. Jordi Beumala 20 de setembre de 2012 at 10:34 - Reply

    Ja l'he tingut…;-) Només està allà ja és tot un premi.
    Mil gràcies Lídia!

  3. pastacatalans 20 de setembre de 2012 at 10:50 - Reply

    Felicitats! Aquest risotto té una pinta bonissima, ho provaré!

  4. Anònim 20 de setembre de 2012 at 12:18 - Reply

    ets lo puto crack dels fogons!!!
    moltes felicitats.
    una abraçada.
    Alf

  5. Anònim 20 de setembre de 2012 at 12:18 - Reply

    Jordi Booon diaaaa!!!
    MOLTISSIMES FELICITATS!!!!
    Marc i Cristina

  6. Anònim 20 de setembre de 2012 at 12:19 - Reply

    Ei, guapo!
    FELICITATS!!!
    Així que dissabte cap a Manlleeu ..a veura, a veura com acabarà això…. ser finalista ja és un honor, ara que ser guanyador …..ja seria massa…..
    Un petó ben fort de la mare

  7. Anònim 20 de setembre de 2012 at 12:19 - Reply

    Ehorabona,el nom del plat promet.
    JordiF

  8. ELS FRUITS SABOROSOS 20 de setembre de 2012 at 12:26 - Reply

    Moltes felicitats!! aquest risotto té una pinta increible, és una manera ben curiosa de coure un bon arròs!!

  9. el taller de cuina 20 de setembre de 2012 at 13:09 - Reply

    Felicitats!!!! nosaltres hi volíem participar però la cervesa escollida no ens va arribar a temps. Ha arribat avui!!! tot i així aviat tindreu al bloc la nostra recepta amb cervesa, tot i que no tan original i sorprenent com la teva!!!
    Dissabte no podrem anar a Manlleu, esperem que gaudiu molt!
    Alba i Jordi

  10. Jordi Beumala 20 de setembre de 2012 at 13:12 - Reply

    Vaja, quina llàstima…no ens veurem?
    Bé doncs estaré pendent de la recepta que venint de vosaltres segur que amaga alguna cosa! Per començar aquesta cervesa que li ha costat tan arribar.
    Abraçus

  11. Jordi Beumala 20 de setembre de 2012 at 13:13 - Reply

    Teniu raó! jo no les tenia totes…

  12. Jordi Beumala 20 de setembre de 2012 at 13:16 - Reply

    Òstres marona…això sí que és tota una sorpresa!!! El que és un honor és que em facis un comentari hahahah

  13. Gemma 20 de setembre de 2012 at 13:26 - Reply

    Felicitats!!!! És un risotto oringinal i agosarat, jo tampoc cuino gaire amb cervesa… Trobo que la castanya i la cervesa han de maridar molt bé.

  14. Els fogons de la Bordeta 20 de setembre de 2012 at 14:41 - Reply

    Osti tu!! No m'estranya que siguis finalista!! Entre aquest i el nostre no hi ha color! T'ho dic amb la ma al cor, eh? ENHORABONA CRACK! Jo ja et donava el premi, que trobo que fer un risotto de cervesa és d'allò més original! 😛 jajaja El toc que li has donat, tremendo!!!
    MOLTA SORT!
    Petons
    Sandra

  15. pujol selles 20 de setembre de 2012 at 14:42 - Reply

    Que tinguis molta sort Jordi, aquest risotto té una pinta, sem fa la boca aigua. Salut

  16. Jordi Beumala 20 de setembre de 2012 at 14:47 - Reply

    Guàu!!! Venint dels fogons, això sí que és un premi…m'afalaga!
    Gràcies Sandra

  17. Jordi Beumala 20 de setembre de 2012 at 14:49 - Reply

    Eo guapos!! me n'alegro…ja us explicaré què tal el dissabte.
    per cert, m'he carregat quatre missatges idèntics al que heu publicat…que teniu mans com peus, segur que ha sigut el Jordi hahahaha

  18. Jordi Beumala 20 de setembre de 2012 at 15:09 - Reply

    Ideal per a la tardor que estem a punt de començar… 😉

  19. Anònim 20 de setembre de 2012 at 15:38 - Reply

    un gran risotto, una idea collonuda i una presentació inmillorable, felicitats, esperem que hi hagi sort!!!!

  20. Montse 21 de setembre de 2012 at 8:57 - Reply

    Cuina amb cervesa és complicat sobretot per escollir la cervesa ideal. Aquesta no sabia ni que existís, espero tenir l'oportunitat de degusta-la algun dia. El rissotto un 10

  21. SUSANNA 21 de setembre de 2012 at 9:21 - Reply

    Hola Jordi guapo tu

    Em permís anoto la teva formula, de Super hummmm

    molta sort en el concurs, avui, demá i sempre
    mil petonets Susanna

  22. Anònim 21 de setembre de 2012 at 19:16 - Reply

    moltes felcitats!!! i a disfrutar!!!

    Regina

  23. el taller de cuina 22 de setembre de 2012 at 17:02 - Reply

    Moltes felicitats pel premi Jordi!!!!!!!!

  24. Laura 22 de setembre de 2012 at 20:55 - Reply

    Moltes felicitats per haver guanyat el concurs!!!!

  25. abril 22 de setembre de 2012 at 23:26 - Reply

    Jordi, Moltes, moltes felicitats… ara que he "vist" la teva recepta i t'he sentit comentar el procès de recerca, ho veig clar, qeu tu mereixes. Es veu molt apetitos aquest arròs!

  26. L hora del tupper 23 de setembre de 2012 at 5:41 - Reply

    Jordi, jo faig els deures al revès i és ara que començo a conèixer per Internet als que ahir vaig conèixer en persona.

    Felicitats per la recepta, pel camí per fer-la, i per suposoat per La cocotte que ara tens 🙂 com a guanyador de la recepta tradicional.

  27. Dolores - Mi Gran Diversion 23 de setembre de 2012 at 20:36 - Reply

    Muchas felicidades por ser ganador!!

  28. Can Misèries 24 de setembre de 2012 at 20:20 - Reply

    Moltes felicitats!!! Un molt ben merescut premi. Es nota que hi ha un treball important darrere aquest rissotto.

  29. LIDIA CASADEMONT 25 de setembre de 2012 at 7:28 - Reply

    Hola, tens un blog molt interessant, tens un premi al meu blog:
    http://vadeteca.blogspot.com.es/2012/09/mhan-donat-un-altre-premi.html
    Petons!

  30. CERVESES AUSESKEN 25 de setembre de 2012 at 7:54 - Reply

    Felicitats per la bona feina.
    Visca la bona cuina i visca la cervesa artesana

  31. Narcís - La Lionesa 25 de setembre de 2012 at 18:55 - Reply

    Hola Jordi
    Molt bona la teva proposta, i felicitats pel premi!!
    Gràcies per la teva visita al bloc
    Bona cuina

  32. La Cuina Violeta 25 de setembre de 2012 at 19:43 - Reply

    Jordi,
    L'Abril i jo ens vam quedar bocabadades quan ens explicaves allí a la paradeta de les castanyes tot el que vas fer. Ara veig la raó del premi: te'l mereixies! Un arròs d'allò més bo. Ja ens anirem veient!
    Nani

  33. Jordi Beumala 27 de setembre de 2012 at 13:29 - Reply

    Ei parella!!! un plaer haver-vos conegut el dissabte. "Oju" que ara us segueixo de prop, eh?!?!
    Una abraçada guapos

  34. Jordi Beumala 27 de setembre de 2012 at 13:31 - Reply

    Hola Marga!!! quina ilu veure't ara per aquí…la "chica del tren"
    Em va agradar compartir el dissabte!
    Fins la propera

  35. Jordi Beumala 27 de setembre de 2012 at 13:31 - Reply

    I la teva sopa!!!! bufffffff ha d'estar de vici….
    Merci per tot guapa

  36. Jordi Beumala 27 de setembre de 2012 at 13:32 - Reply

    Feliciteu a la vostra cervesa!!! que és la prota de la recepta.
    una abraçada Xavi

  37. Jordi Beumala 27 de setembre de 2012 at 13:33 - Reply

    Igualment Narcís….igualment!!!
    Arreveure

  38. Jordi Beumala 27 de setembre de 2012 at 13:33 - Reply

    Si dona….la vam "suar" tota la família, hehehehe
    Fins a la propera Nani!

  39. Jordi Beumala 27 de setembre de 2012 at 13:35 - Reply

    Bé, gairebé saps més coses d'aquesta cervesa tu que jo…
    😉

  40. Jordi Beumala 27 de setembre de 2012 at 13:37 - Reply

    A tots i totes els que heu compartit aquest moment tan especial i m'heu fet arribar les vostres felicitacions…..MOLTES GRÀCIES!!!!
    (i els anònims recordeu a signar que no sé amb qui parlo…)
    Petonarros a dojo!

  41. Ester Parareda Martín 27 de setembre de 2012 at 22:03 - Reply

    Una recepte perfecte per aquest temps!! Directe al meu receptari!
    Em quedo com a seguidora!
    Una abraçada!

    http://www.lamevaprimeracuina.blogspot.com.es/

Leave A Comment