Durant les vacances aprofitem qualsevol sortida per a fer recol·lecció de temporada però aquest agost ha estat ben boig.
A partir de la segona quinzena d’agost cau sovint algun camagroc, rossinyol, cep o fins i tot algun rovelló. Aquest any, res de res! També havíem aprofitat sovint per a fer formosos pomells d’orenga que deixem decorant-assecant a la cuina. Aquest any encara no havia florit! per últim collíem les darreres maduixes silvestres i ens posàvem fins a les celles de gerds i mores. Aquest any amb prou feines hem pogut fer dos pots de melmelada de mores i una crema de gerds per un pastís d’aniversari (el meu!!!).
Total, que estem de vaques magres!. No només a les butxaques sinó que ara també al bosc. Tot i això la paciència ens pot anar bé en tots dos casos. En el primer ja fa temps que ens hi vam doctorar i en el cas del bosc, els darrers dies vam poder fer una bona cassolada de mores que vam convertir en melmelada i alguna cosa més…veieu? tot arriba, calia esperar!
En primer lloc, netegeu les fruites del bosc que hageu trobat. Podeu barrejar-les totes o fer-la d’un sol gust, com vulgueu. També cal que decidiu si us agrada trobar les llavors i la peça de fruita a trossos sencers. En cas que vulgueu una crema homogènia i sense noses, passeu-ho per triturador una estona i desprès d’haver-ho cuit, ho coleu (Si teniu Thermomix voilà!). Jo sempre ho acabo colant per a evitar que se m’omplin els queixals de llavors i acabin arrelant.
En fí (al lloro Òscar!!), poseu la mateixa quantitat de mores (o fruits variats) que de sucre, a poder ser que sigui moreno (hi ha gent que fa servir fructosa però és molt més cara – 3,5 €/kg – i jo no n’he fet servir mai) i una rodanxa petita i prima de llimona. Ho poseu tot a escalfar en una cassola (triturat o no) a foc lent al principi i pujant després durant 10-15 minuts. Remeneu sovint per a que el sucre no s’enganxi i es cremi. Quan tingueu la pasta-crema feta és el moment de passar-la per un colador ben fi (o no…) i deixar-la refredar.
Magdalena farcida de l’esmorzar del Roc |
Quan menys sucre hi poseu, més espessa us quedarà però clar, també menys dolça.
Si la trobeu poc dolça podeu afegir alguna cullerada abans que es refredi. Al gust.
També podeu fer servir espessidors naturals com la pectina resultant de bullir les llavors del codony.
Llavors de mora amb “orujo” blanc |
Com que jo ho vaig colar, vaig aprofitar per a ofegar la pasta de llavors amb aiguardent. Segur que d’aquí a unes setmanes, fa les delícies d’alguna sobretaula….
No puc acabar aquesta entrada sense agrair de forma molt i molt especial al Roc, al Guiu, al Jan i a la Glòria la seva dedicació en la recol·lecció posant en perill les seves delicades mans per a collir els fruits més formosos.
Aquesta melmelada té un gust molt especial!
Aquesta melmelada té un gust molt especial!
A mi m'encanta sortir a la muntanya i recollir tot el que pugui :)
Llàstima que aquest any de bolets res de res… Però en canvi és un bon any de móres. I fer-ne melmelada és una de les millors opcions que hi ha, oi?
Tens raó!!! De mores n'hi ha un munt però encara son verdes….i de bolets poca cosa!! però potser millor, així els boscos es buidaran una mica que quan sento per les notícies que "serà un bon any" ja tremolo…
De fet, sempre hi ha excuses per a omplir el cistell i escampar la boira ;-)
Una abraçada
Per cert, felicitats per aquests sis anys…ja veus que per aquí no n'hi ha gaire de dolços i és que no sóc dels que es guarda "cap raconet" per les postres… Nosaltres vam viure la introducció d'una de les cançons dels Amics de les Arts al concert de Tarragona i tot girava entorn al Pol i a la seva dona. Ara lligo caps….quins riures!! què és petit el món, oi?
Abraçades de nou i fins aviat!
Hola Jordi…. Jo sóc una mica afeccionada a fer melmelades… què vols dir amb això de l’aiguardent? No ho he entès.
Una rodanxeta de llimona és molt poc, no? Jo hi poso una llimona sencera.
Ja m’explicaràs mestre!
Un petó.
Rosa
Suposo que això de la llimona depèn de la quantitat de mores que facis però en general, jo en poso molt poca. De fet, si no ho tinc mal entès, la llimona només es posa com a antioxidant i per a conservar i no ens agrada notar-ne el gust.
Vaig agafar la pasta amb les llavors que em van sobrar de colar-ho i les vaig posar en un pot. Aquest pot el vaig acabar d'omplir amb orujo blanc i a reposar…
Mestressa tu! Petons.
Hola Jordi,
La poma o pera ajuda a espessir la melmelada de mores… i com que et passes tan de temps per collir-ne una quantitat una mioqueta decent també serveix per allargar-la una mica, i el gust no queda gens ni mica emmascarat!
Si en torno a anar a collir i torno a fer melmelada faré això de l'orujo patillero que dius… a veure què tal!
PTNTS
Dolça
Perfecte Dolça! la propera ho provo amb poma….
Jo no soc gens de destil·lats però com dius, tot i que t'omplis de temps i paciència, mai acabes de colar del tot les llavors i fa ràbia llençar-les…. ja t'explicaré (o ja m'explicaràs)
Abraçades
Els Amics de les Arts tenen molta imaginació :)
En Pol i jo no ens vam conèixer a P5, je je je… però la història és molt divertida! :)
Quina pinta aquesta melmelada!!! Ara que ja és un mèrit haver-la fet, tal i com estàn els esbarzers aquest any. Nosaltres tot just hem pogut tastar 4 mòres mal comptades.
A partir d'ara ja tens una nova seguidora.
És un drama….però a Planoles que és on les vaig collir n'hi havia un munt, verdes però moltes. Ja deuen estar a punt…i jo aquí!
Benvingudaaaaa
Quin desastre d'estiu, jo que em moria de ganes d'anar a collir mores i me n'he quedat amb les ganes! A veure si es pot salvar la temporada boletaire, que sinó a casa en sé d'un que s'estirarà els cabells!! Ja sap, si et sobra un potet de melmelada a la Bordeta encantats! :P
Petons família!
Sandra
Bones,
La mermelada té una pinta exquisida.!!
Fer mermelada amb els nens és fantàstic. Els nens també van dedicar 2 vespres d'estiu a recollir mores, amb l'excusa ja fas una excursioneta, 1 tarda a preparar la mermelada i una altra a fer les etiguetes.
Jo volia reservar-ne unes quantes mores per fer-ne en almívar per a decorar, però van anar a parar totes a l'olla. Aviam si la setmana entrant torno a "enredar-.los" per anar-ne a collir unes quantes mes.
Una abraçada.
Lourdes
Mira, ahir en vam collir a Roda de Barà i en vam tornar a fer!!! aquest cop amb poma com diu la Dolça…però se la va quedar ma mare.
Fet! jo us dono melmelada i vosaltres bolets, hehehe
Abraçades
Tu ho has dit Lourdes,….i amb l'excusa fas l'excursioneta i xerres de la vida! la recol·lecció és el millor espai de relació a casa nostra. Una passada…
Ara, la canalla estan esperant els bolets amb candeletes (i jo també, clar… ;-)
Petons
Hola Jordi guapo tu
m´encanten les mores del bosc, aquest any per la meva zona está la cosa molt malament, poquetes, molt buscades,….
anoto la teva proposta, humm
mil petonets Susanna
Doncs com suggereix la Dolça, no oblidis la poma!!!
Mercissss