A casa ens permetem unes lleugeres llicències alhora d’introduir ingredients a la samfaina original. De fet, qualsevol verdura és benvinguda! Tanmateix, en mantenim el nom tot i que som conscients que no es pot parlar d’una samfaina o “pisto” original (disculpeu els ortodoxos i puristes de la cuina …). 

Es tracta més d’un “sofregit de verdures trobades” que tot i seguir un mateix patró pot incorporar una mica de tot.

El tipus de cuina és molt bàsica ja que només cal sofregir-ho, remenar sovint i deixar reposar. Per tant, esdevé un bon recurs d’estiu per a tenir a mà a la nevera.


Ens caldrà:  un parell de cebes, un pebrot verd, un pebrot vermell, una albergínia, un parell de grans d’all i un parell de pastanagues i tomàquet (millor natural sencer tot i que també es pot fer servir de pot triturat. No és aconsellable fer servir tomàquet fregit de pot ja que anul·la el gust de les verdures). Tot tallat a daus i juliana. 

Ho aboqueu tot, excepte el tomàquet, a la cassola o paella fonda (també es pot fer servir el wok tot i que cal vigilar-ho més atentament) amb un bon raig d’oli i es posa a coure vigilant que el foc no estigui massa alt. Afegim una mica de sal i passants uns quinze minuts, quan ja ha tret gran part de l’aigua afegim el tomàquet i ho deixem coure sense presses. 


Com ja he comentat, podeu aprofitar per a afegir verdures que tingueu arraconades a la nevera, fins i tot, alguna vegada he afegit alguna resta de crema de carbassó…. Tot un descobriment!! 

Sovint en faig una bona cassolada i es converteix en un bon recurs ràpid i gustós per a acompanyar:
  • Arròs blanc: Ideal per a cuines d’emergència. Coure l’arrós en deu minuts, afegir la samfaina i llestos!.
  • Carns vermelles: Es pot triturar amb una mica de brou casolà o comprat i tindreu una crema per a sucar pa o afegir una cullerada com a complement al plat. També podeu barrejar-ho amb carn picada i tindreu hamburgueses de samfaina….
  • Pollastre: Fet a la planxa amb un parell de cullerades de samfaina per sobre.
  • Conill: Estofat i cuit amb la samfaina
  • Pasta: Afegint un parell de cullerades un cop escorreguda la pasta o Agafant-ho tot en fred i escalfar-ho junt.
  • Cus cus: Aquesta barreja ens pot servir com a complement ideal d’una cus cus de verdures tot i que no segueixi la recepta original del cus-cus, clar.
  • Torrades: Amb anxoves, amb formatge de cabra o emmental). A més, es pot fer servir tant fred com calent.
  • Ous: Afegint una cullerada sobre l’ou ferrat o barrejant-hi un ou dur.
  • Peix: Què voleu que us digui del bacallà amb samfaina ? Exquisit!.


I totes aquelles combinacions que us atreviu a provar!!

Pels que ja les hagueu atrapat, bones vacances i per la resta bon estiu !