Estem trobant a faltar moltes coses i s’estenen les veus que reclamen autencicitat amb una necessitat vital de recuperar costums i bons hàbits.

Quan sento parlar de bons hàbits sempre em venen al cap els bons tiberis cuinats a foc lent entre tertúlies de cuina i aperitus que acaben amb llargues sobretaules on el sol de mitja tarda escalfa el gel de ratafies i combinats. Sense presses, sense angúnies, sense preocupacions i amb un somriure fixat que desitjaries que durés tota la vida…

Un dels moments on puc tastar aquesta autencitat és amb l’oli. Quan vaig a cuines alienes és de les primeres coses amb què em fixo…el setrill!

L’oli d’oliva dens, fort, aromàtic és dels ingredients que més aprecio, raciono i cuido a la cuina de casa. Hi ha sempre quatre tipus d’oli a casa però sempre intento que n’hi hagi un, el bo que és el que dona sentit a molts dels plats que surten de la modesta però intensa cuina de casa.

Tot just començaven els mesos d’estiu quan vaig rebre l’encarrec de tirar endavant una Fira entorn a l’oli nou de la Denominació d’Origen Protegida Siurana i us haig de confessar que em va fer especial il·lusió…fer el tomb laboral m’està brindant aquest tipus d’experiències i d’oportunitats i no en puc estar més content!

He gaudit de la confiança d’uns desconeguts que m’han acollit, escoltat i integrat en un equip de treball heterogeni amb un objectiu comú, mirar d’adaptar la tradicional Fira de l’Oli Nou DOP Siurana a les restriccions que dia a dia han anat apareixent i que minvaven la fira tal i com tots plegats la teniem concebuda.

En aquest cas, tots hem estat uns principiants, per formació que tinguem i per experiència que acumulem, ningú encara ara està prou preparat per a afrontar tota aquesta situació en la que estem immersos. Només ens podem aferrar en el treball en equip, en l’escolta activa i en l’assaig-error.

Després de tots aquests mesos, el proper dijous dia 12 de novembre tindrà lloc la primera edició virtual d’aquesta fira que integrem al portal www.firesvirtuals.cat.

En aquesta fira s’hi podrà comprar oli,…és clar però també hi haurà col·laboracions que m’han fet especialment il·lusió programar i produïr…Si l’encàrrec feia il·lusió no podia deixar de compartir-lo amb gent que també apreciés l’oli verge extra.

Així doncs, fins el 30 de novembre podeu entrar a www.firesvirtualsc.cat/firaolinousiurana i apropar-vos a la cultura de l’oli. Fins i tot, descobrireu aquesta fira que ben segur podreu visitar en una futura edició.

PROGRAMACIÓ GLOPETS D’OLI DE LA DOP SIURANA:

Col·laboradors de diferents indrets i naturalesa cuinen i conversen entorn a la cultura de l’oli amb la Fira de l’oli nou DOP Siurana de fons.

Divendres 13 a les 19h – Converses “FAQS d’oli ” amb Eudald Salvat des del perfil d’instagram de la @DOP_Siurana

Dissabte 14 a les 13h – Recepta d’escudella d’oli d’oliva verge extra amb Montse Bertràn del blog FemCuinetes des del seu perfil d’instagram @montse_femcuinetes

Diumenge 15 a les 12h – Recepta de cruixent d’oli, Coca fina de llom de conill confitat, Moniato amb vinagreta tèbia de mel, Cremós de xocolata negra amb
Pep Nogué gastrònom i cuiner des del seu perfil d’instagram @pepnogue

Divendres 20 a les 19h – Converses “De l’olivera a la cuina” amb Carme Ruscalleda i Francesc Baiges des del perfil d’instagram @carme.ruscalleda

dissabte 21 a les 20h – Recepta de confitat de bolets amb en Xavier Soriano del blog Flavorcook des del seu perfil d’instagram @flavorcook

Diumenge 22 a les 19h – Recepta de Sablée d’oli amb brandada de bacallà, samfaina i oli de menta amb Ada Parellada des del seu perfil d’instagram @adaparellada

Dissabte 28 a les 12h – Recepta de Pastissets de Tortosa amb moniato amb Anna Genís del blog Llepadits des del seu perfil d’instagram @llepadits

Dissabte 28 a les 17h – Converses “Novembre, temps d’oli” amb Mònica Usart i Toni Galceran des del perfil d’instagram de @monicausart

Diumenge 29 a les 13h – Converses “Receptes de vida” amb Nani Nolla del blog LaCuinaVioleta i Ruth Troyano, periodista i somelier des del perfil d’instagram @nani_nolla