Hi ha dies que t’has d’estar a casa sense poder sortir…per sort, la tecnologia ens brinda la oportunitat de comunicar-nos i compartir, en aquest cas receptes!!!
Durant el confinament del març de 2020 la família em va suggerir de cuinar alguna cosa per videotrucada tots plegats…una videogastrojuerga, vaja!
Vam escollir les carxofes confitades per la temporada i perquè és senzill i molt agraït…
Vam necessitar:
- 4 Carxofes senceres
- 2 Grans d’all
- 180 g. de farcit al gust (cansalada, bacon, botifarra negra, sobrassada, pernil salat, foie, etc…)
- 4 ous
- Oli abundant
- Sal i pebre
- Formatge ratllat
I vam anar fent:
- Tallem la tija de les quatre carxofes i traiem les quatre o cinc primeres fulles de cadascuna. Les piquem al taulell per la punta per a obir-la bé, amb les mans l’anem grapejant fins que ens quedi una bona obertura.
- En una olla posem totes les carxofes senceres i aboquem oli fins que quedin cobertes. No us espanteu per a quantitat d’oli…no el llençarem pas!
- A la mateixa olla hi posem un grapat d’alls sencers, dos alls esclafats amb pell i si us agraden els plats intensos un “bitxo”.
- Pelem les tiges de carxofa i les posem també dins de l’olla. Les tigues confitades les aprofitarem en qualsevol saltejat de verdures, sofregit o amanida.
- Posem el foc a poc menys de la meitat per a que l’oli s’escalfi però no arribi a bullir/fregir. Si teniu termòmetre de cuina, hem d’anar a buscar els 80º/85º. Si no el teniu, l’indicador és el fil de bombolla que fa l’oli (som si es tractés de cava).
- Deixem coure a aquesta temperatura durant uns 20’/25′.
- Durant aquesta estona anem preparant el farcit tallant-lo a daus petits i reservem.
- Preparem els ous posant paper film dins d’una tassa, hi trenquem l’ou i salpebem algust. Unim les puntes i lliguem amb una tanca de filferro, cordill o pinça. Els reservem.
- Punxem la base d’una carxofa amb un punxó per a valorar-ne la textura. Si es clava bé, ja es poden treureure i deixar sobre un plat per a que vagin traient tot l’oli. No ens preocupem massa de si estan prou fetes o no, la carfofa es pot menjar crua, per tant no ens farà mal si queda poc feta. A més, al final li donarem un cop de forn que acabarà de coure-la en el casa que l’hagueu tret “al dente”.
- Engeguem el forn al màxim per a que es vagi escalfant.
- Agafem els alls, els hi traiem la pell que segurament ja haurà caigut i ho aixafem amb una forquilla fent una pasta.
- Aboquem l’oli que ha generat cada carxofa de nou a la olla.
- Passem a muntar cada carxofa: L’obrim bé, a dins hi posem una mica de pasta d’all i salem, posem el farcit que haureu preparat (si és formatge o sobrassada d’untar ho poseu amb cullereta i llestos) i el formatge ratllat.
- Les posem a enfornar talqual…amb el forn al màxim.
- A la vegada, posem els ous amb el paper de film dins d’una cassola amb aigua i els posem a coure amb aigua calenta, no bullint! durant uns 4/5 minuts.
- Passats aquests 5 minuts traiem les carxofes del forn, desenboliquem els ous i els posem a sobre de la carxofa.
- Salem amb escames i si hi voleu posar una mica de formatge parmesà en pols i tot.
- Apa…a gaudir-les!!!
Podeu fer exactament la mateixa recepta amb les carxofes tallades per la meitat o només amb els cors sencers o si no voleu feinejar a taula, podeu posar els cors tallats a la mida que us vingui de gust, si en comptes d’aquest ou poché voleu fer-lo escaldat, esclafat o ferrat ho deixo al vostre criteri.
Per cert, l’oli el coleu i notareu que té una flaire de carxofa espectacular…és un oli ideal per a sofregits, truites i fins i tot vinagretes per l’amanida!!!
I amb això, ja ho tindriem!!!
Per aquí mateix, tinc unes altres carxofes de fa un temps, unes farcides de peus de porc i botifarra negra, en aquest cas, sense confitar.
Si les voleu xafardejar, cliqueu aquí
Aquesta és una foto de la sessió familiar perquè compartir cuina i àpats és de les millors coses que es poden fer amb la gent que t’estimes!
Deixeu un comentari