La Boqueria ha estat protagonista d’excepció de la història de Barcelona i el seu paper a la ciutat va molt més enllà de l’abastiment de productes. És un veritable pulmó d’activitat comercial i ara també, barómetre turístic.

El 2020 és un any rodó per aquest mercat emblemàtic. Es compleixen 180 anys i han decidit celebrar-ho com mai amb tota mena d’activitats de tot tipus, aquí les teniu detallades:

Foto Ajuntament de Barcelona

DE CUINA

Cuines del Món: El cuiner Ismael Prados proposa una cicle de cuina per descobrir la gastronomia de països amb tradicions culinàries tan diverses com l’Índia, les Filipines, el Japó, Etiòpia, Mèxic, la cuina texana dels Estats Units i Turquia.
Dissabtes 15 de febrer, 21 de març, 18 d’abril, 16 de maig, 20 de juny, 17 d’octubre i 21 de novembre.

Espai Divulgació-Aula Boqueria, de les 11 a les 13 h. Entrada de pagament (5€) amb aforament limitat i inscripció prèvia.


Cuina de Barcelona: Sessions de cuina amb el xef Marc Ribas sobre plats tradicionals de Barcelona que s’han convertit en patrimoni de la cuina catalana i tast final. Plats: arròs Parellada, braç de gitano, bacallà a la llauna, bomba de la Barceloneta, macarrons a la barcelonina i canelons.
Dissabtes 8 de febrer, 14 de març, 9 de maig, 13 de juny, 10 d’octubre i 14 de novembre.

Espai Divulgació-Aula Boqueria, de les 11 a les 13 h. Entrada de pagament (5€) amb aforament limitat i inscripció prèvia.


El Xef Convidat: Sessions de cuina amb els xefs Romain Fornell, German Espinosa, Nandu Jubany, Núria Gironès, Eduard Xatruch-Oriol Castro-Mateu Casañas, Albert Raurich, Rafa Zafra, Carles Tejedor i els Germans Torres.
Dissabtes 25 de gener, 22 de febrer, 28 de març, 25 d’abril, 23 de maig, 27 de juny, 26 de setembre, 24 d’octubre i 28 de novembre.

Espai Divulgació-Aula Boqueria, de les 11 a les 13 h. Entrada de pagament (5€) amb aforament limitat i inscripció prèvia


De conversa:
180 anys alimentant Barcelona: Una mirada a l’evolució del món de l’alimentació mitjançant un cicle de converses, en clau de repàs històric, sobre el mercat i el seu impacte en aspectes tan diversos com la cuina, el producte i els canvis en el consum o els espais de comercialització.

Amb el leitmotiv ‘Què menjàvem, què mengem’, una parella de persones de dins i fora de la Boqueria conversarà sobre productes troncals com la carn, la fruita i verdura i l’aviram, i qüestions com l’evolució de la gastronomia dins de l’àmbit del mercat.

Hi participen Toni Massanés, de la Fundació Alícia; la cuinera i investigadora gastronòmica Núria Bàguena; el periodista gastronòmic Pau Arenós; el catedràtic de la UPC Manuel Guàrdia; un dels directors del Fòrum Gastronòmic, Pep Palau o la xef Carme Ruscalleda. Per part del mercat hi participaran Sebastià Ortiz, de Carns Soler Capella; Rosa Millán, de Morilla Fruites; Joan Bayen, de Pinotxo Bar; Eduard Soley, de Soley Boqueria; Josep Capdevila d’Avinova i Quim Márquez del Quim de la Boqueria.

Divendres 20 de març, 17 d’abril, 15 de maig, 19 de juny, 16 d’octubre i 20 de novembre.

Espai Divulgació-Aula Boqueria, de les 18.30 a les 20.30 h. Entrada gratuïta amb aforament limitat i inscripció prèvia.


La Blogueria: Conversa amb una parella de bloguers del món gastronòmic sobre cuina, alimentació i mercat. De caràcter trimestral.

Hi participen Inés Butrón del blog ‘A table’ i Luisa Ramos del blog ‘Baco y Boca’ (Gastronomia tradicional i gastronomia moderna); Irene Requena del blog ‘Irene cocina para ti’ i Sílvia Soto ‘Nuni’ Cuinetes del blog ‘Cuinetes’ (La cuina a casa, plats per a adults i plats per a infants) i Òscar Gómez del blog ‘De Cuina’ i Gabriela Berti i Godo Chillida del blog ‘Los Foodistas’ (Mercat tradicional i mercat del futur).

Divendres 31 de gener, 29 de maig i 30 d’octubre.

Espai Divulgació-Aula Boqueria, de les 18.30 a les 20.30 h. Entrada gratuïta amb aforament limitat i inscripció prèvia.


SOBRE ALIMENTACIÓ

Boqueliciosa. La Boqueria vol esdevenir aparador del producte i la cuina del territori català mitjançant unes sessions de formats diversos (presentacions, demostracions, showcooking) amb productors del territori i cuiners, cooperatives o associacions de cuina local o territorial.

Dijous 16 i 30 d’abril, 14 i 21 de maig, 11 i 18 de juny, 8 i 15 d’octubre, 12 i 19 de novembre i 10 i 17 de desembre.

Espai de Divulgació, de les 11 a les 13 h. Segon i tercer dijous de mes (amb alguna excepció), d’abril a juny i d’octubre a desembre. Entrada gratuïta amb aforament limitat.


ACTIVITATS PUNTUALS
Boqueria Negra
Taula rodona amb els escriptors Carlos Zanón i Toni Iturbe i el xef Ismael Prados que girarà al voltant del personatge Pepe Carvalho i la seva relació amb el mercat, i servirà per repassar la cuina d’una època.

Dissabte, 1 de febrer. 12 h.

Plaça davant del Quim de la Boqueria. Entrada gratuïta, amb aforament limitat.


180 espelmes
Festa d’aniversari al mercat, en clau celebració popular, amb un pastís preparat per Christian Escribà. El mercat estarà decorat i els venedors portaran un ‘detall d’època’. Servirà també per inaugurar les noves places sortides de l’enderroc d’illes de parades per a més esponjament del recinte, el nou Espai de Divulgació i un espai de photocall amb una obra realitzada per un il·lustrador a la part posterior del mercat, que dóna a la plaça de la Gardunya.

Dijous, 19 de març.

Noves places del mercat, 12 a 14 h. Activitat amb tíquet gratuït de degustació (racions limitades)


GastroBoqueria
Tast gastronòmic amb productes de mercat ofert per diverses parades i bars del mercat a preus populars. L’activitat, inclosa dins el calendari de festes de la Mercè, ja es va testar el 2019 amb resultats satisfactoris per a participants i visitants i es repeteix, convenientment integrada, per a la celebració del 180 aniversari. Com en l’anterior edició, comptarà amb activitats musicals i infantils, a més d’acollir el lliurament de premis de La Boqueria va a l’escola.

Diumenge, 20 de setembre.

Plaça de la Gardunya, de les 12 a les 21 h.


Primera Plana
Taula rodona amb periodistes que conversaran sobre el mercat, la seva evolució, en quin estadi es troba actualment i quin pot ser el seu futur. Amb la participació de Tana Collados (TV3), Carmen Alcaraz del Blanco (El Mundo), Òscar Broc (freelance, diversos mitjans), Paula Molés (Catalunya Ràdio) i Albert Molins (La Vanguardia).

Divendres 2 d’octubre.

Espai de Divulgació, de les 18.30 a les 20.30 h. Entrada gratuïta amb aforament limitat i inscripció prèvia.


Final de Festa
Tast amb els cuiners dels restaurants participants a ‘Anem a sopar, la Boqueria convida’, la campanya de Nadal que el mercat porta a terme des del 2016 i que en aquesta ocasió s’integrarà en el programa de celebració del 180 aniversari.

Acollirà el sorteig de 20 regals dobles entre tots els participants a les activitats de BQ180 per a una excursió a Núria per cortesia de Ferrocarrils de la Generalitat. L’excursió consistirà en una sortida en autobús des de Barcelona amb pujada en cremallera a Núria, showcooking i dinar d’un cuiner reconegut, baixada en cremallera i autobús de tornada a Barcelona. Es durà a terme el 2021.

Dissabte, 12 de desembre. Noves places del mercat, de 12 a 14 h. Activitat amb tiquet gratuït de degustació (racions limitades)


ACTIVITATS AMB PARTNERS

Boqueria and Co
Cicle de tastos gastronòmics en col·laboració amb una sèrie de locals emblemàtics i veïns de la Boqueria que ofereixen una proposta per menjar o beure especialment creada per a l’ocasió.

Compta amb la participació de la cocteleria Boadas, els bars Marsella, Thonet, Muy Buenas i Casa Almirall, els restaurants Bodega Sepúlveda i Bar Leopoldo, la pastisseria Escribà i la gelateria Rocambolesc.

Les propostes estaran disponibles per al tast des del 19 de març fins a finals de novembre i qui les vulgui descobrir-ho podrà fer a partir de la seva pròpia ruta.

Diversos espais. De març a novembre.


Ben acompanyats
Cicle d’accions conjuntes amb entitats, institucions i organismes veïns del mercat. L’acció a fer surt de l’entesa entre el mercat i cada entitat i s’està treballant per poder-les dur a terme amb el Liceu, el Teatre Goya, el Palau Güell, La Virreina, el Museu Marítim, el CCCB, la sala Sidecar, l’Ateneu Barceloní i els Castellers de Barcelona.

Diversos espais. De març a juny i d’octubre a desembre

La Boqueria va a l’escola
Concurs de dibuix amb les escoles del barri del Raval. Una classe de 4 de cada escola visita el mercat, els seus alumnes dibuixaran el que hi ha vist, un jurat escollirà un alumne guanyador per cada escola i el premi es donarà en el marc de la Gastroboqueria del dia 20 de setembre.

Escoles participants: Castella, Collasso i Gil, Drassanes, Milà i Fontanals i Rubén Darío.

D’abril a setembre.


Boqueria Gràfica
Es duran a terme dues exposicions fotogràfiques sobre el mercat, de la mà de la Fundació Mapfre i de La Virreina.
En tots dos casos es comptarà també amb la col·laboració de l’Arxiu Municipal de Barcelona, a través de l’Arxiu Fotogràfic de Barcelona.

Diversos espais (Torre Mapfre i un altre pendent de concretar). Tardor 2020.


Llibre d’Història de la Boqueria
A càrrec de Genís Arnàs i Matilde Alsina, coautors de dos llibres sobre els Mercats de Barcelona i un altre sobre els 125 anys del mercat del Ninot, es presentarà a la tardor.

Divendres 13 de novembre.

Espai de Divulgació, de 18.30 a 20.30 h. Entrada gratuïta amb aforament limitat.


Informació sobre les activitats:
Revista Boqueria180. De caràcter trimestral. Disponible de manera gratuïta al Punt d’Informació del mercat.

Web Boqueria180.barcelona. Inclourà l’agenda d’actes i serà el portal perquè els participants puguin inscriure’s en les diverses activitats que així ho demanen.

Xarxes socials de la Boqueria:
Facebook: LaBoqueriaMercat
Instagram: @la_boqueria
Twitter: @la_boqueria