Per preparar la nova temporada d’elaboració de ratafia, fa uns dies l’Ateneu Mulei va organitzar a  un tast a càrrec de Miquel Altadill de Ratafies de l’avi Guillem

Fa temps que dic que en vull fer però em faltava l’empenteta que em van donar a aquest tast! Total, que ho tinc tot a punt i només em falta recollir tota la fullaraca i les nous per a començar a experimentar amb tota la colla de ratafrikis. Si us voleu afegir, al mes de juny l’Ateneu Mulei organitza un taller per a que cadascú aprengui a fer la seva!!!

Això és el que vam tastar i els comentaris que vaig anar apuntant de tot plegat (valoracions sobre 10)

RATAFIA L’EMPORDANESA – Celler Mas Llunes Garriguella (Empordà)


Color: 3
Aroma: 4
Gust: 7
Grau: 26º
Dominant: Anís
Densitat: 2

Nota: Amb poc color però gustosa i de tarannà tradicional


RATAFIA ELS MONJOS – Besalú (Garrotxa)


Color: 4
Aroma: 5
Gust: 7
Grau: 26º
Dominant: Acohol
Densitat: 3

Nota: Molt similar a l’Empordanesa però un pèl més densa. Amb marcat olor a alcohol però que no es trasllada al gust. 




RATAFIA RESERVA BOSCH – St Quirze de Besora (Osona)

Color: 8
Aroma: 7
Gust: 5
Grau: 28º
Dominant: Fumat
Densitat: 5

Nota: Amb un aroma molt destacat a fumat/brasa però de gust pot intens. 


RATAFIA DELS RAIERS – Licors Portet – La Pobla de Segur (P.Jussà)

Color: 5
Aroma: 3
Gust: 8
Grau: 29º
Dominant: Alcohol
Densitat: 7

Nota: L’alcohol deixa un lleguer regust picant un cop empassada per la destil·lació de totes les plantes. Gustosa i més densa que les anteriors.


RATAFIA DE L’AVI GUILLEM – Esparreguera (Baix Llob)

Color: 9
Aroma: 8
Gust: 9
Grau: 25º
Dominant:
Densitat: 8

Nota: Molt aromàtica, densa i suau

RATAFIA BESALÚ
Guanyadora del tercer concurs 2013 de ratafies casolanes
Pepita Navarro 
Color: 5
Aroma: 7
Gust: 9
Grau: 24º
Dominant:
Densitat: 4

Nota: Una gran ratafia casolana!
la chueltilla que vam fer servir durant el tast

RATAFIA FOSCKA – La Palma de Cevelló (Baix Llob)
No puc parlar de Ratafies sense fer un merescut apunt per la Ratafia que fa poc  va començar a elaborar en Marc i que acaba d’aconseguir la medalla d’or al World Wine & Spirits Competition 2015. 


Molt anisada i de grans contrastos, poca densitat i molt aromàtica. Podeu trobar-la a Grapats o a ratafia@foscka.cat


També vam tastar la “BOMBÓ” ratafia amb xocolata feta en motiu de la fira d’Agramunt, la “CREMA” de ratafia i el gintònic premium fet amb triple destil·lat i amb un destacat aroma a romaní.

  
Si us apassiona aquest món, apunteu que durant el mes de Novembre no podeu faltar a:
Per últim, us deixo un vídeo molt didàctic sobre l’actualitat de la ratafia a casa nostra: