Els desembres i geners son mesos de bons i grans tiberis…els familiars, que es regeixen pel calendari, la decoració i les grans sobretaules i els espontanis on la improvisació dona pas al gamberrisme gastronòmic més desenfadat. Total, que qualsevol excusa és bona per a trobar-se amb col·legues al voltant d’una taula i les festes de nadal, cap d’any i reis no en son una excepció.
Un d’aquests dies, es van plantar a casa una colla d’homenots d’aquells que no li fan un lleig a res i vaig improvisar una cassoleta per a completar el menú de “joposo”
Per fer aquesta cassola vaig fer servir: llentia pintada que tenia preparada per al dinar de l’endemà, peus de porc que havia fet servir pel caldo de feia uns dies i unes tires de cansalada que rondaven per la nevera. Pel sofregit vaig fer servir ceba, all, vi ranci, vi blanc, dos cullerots de brou de carn, oli, tomàquet natural, i per la picada, sal, pebre, avellanes, pa torrat i julivert
Les mongetes ja les tenia cuites del dia abans (veieu com coure llegum) per tant, vaig començar per a preparar els peus traient tota la ossamenta i tallant-los a tires-daus prims. Vaig fer el mateix amb la cansalada i ho vaig coure a foc fort amb oli i quan va estar ben torrat ho vaig separar (important no treure la gelatina que s’haurà incrustat al cul de la cassola). Amb el mateix oli vaig sofregir una mica de ceba a foc lent i quan va estar daurada vaig afegir un all tallat a trossos i cinc minuts després una cullerada de tomàquet triturat, sal, pebre i una tassa de cafè de vi ranci.
Quan el sofregit està fet afegim els peus i la cansalada i un got de vi blanc i deixem que redueixi a foc lent. Rectifiquem de sal i pebre i afegim dos cullerots de brou de carn i les mongetes i ho deixem coure deu minuts més a foc lent afegint la picada cinc minuts abans de tancar el foc. Empolvorem amb julivert i ja età llest per a servir.
Apa, que tingueu tots i totes una bona entrada d’any!