Qualsevol àpat familiar a casa nostra, per petit i informal que sembli genera un merder impressionant a la cuina. La canalla, de set, nou i onze anys, cada cop afina més amb escurar el plat, posar-lo al rentaplats i endreçar les seves coses de la taula però el dia que fem suc de taronja natural la cosa es desmadra una mica…
Com amb les torrades, les pizzes i els ous ferrats…tothom vol fer el seu i això converteix la cuina en una autèntica bojeria. Algun cop he explicat que un bon dia vaig decidir que si els nanos em demanaven fer alguna cosa a la cuina, no els diria mai que no i així anem, gestionant per torns el caos cítric del dia.
Un cop fets els sis sucs, perquè un va anar tot per terra de tan ímpetu espremedor, teniem una burrada de mitges taronges buides i una quantitat brutal de polpa que havíem anat buidant del filtre. La pell de la taronja amb una pila va anar directe a l’organic però amb la polpa, que sovint em menjo a cullerades, vaig decidir fer una altra cosa.
Mentre esmorzàvem vaig posar-la a una cassola amb la mateixa quantitat de sucre aproximadament, un parell de claus d’espècie i el foc baix. Qualsevol dels cinc que s’aixecava aprofitava per a remenar i així, quan vam haver acabat i recollit teníem una magnífica melmelada de taronges ecològiques que havíem comprat a la coope del Mulei
Quan ronden els nanos a la cuina m’interessa tant que facin servir els estris correctament (inclou rentar-los i desar-los, clar…) com que treguin el màxim profit de tot el que tenim al rebost i nevera. Això em ve de petit on del supermercat de casa, ens tocava menjar els culs de la carn amb un estofat, la fruita tocada amb macedonia, els iogurts caducats que no es podien tornar per postres, i en definitiva, donàvem sortida a tot allò aprofitable
Aquesta melmelada és una mostra més que a la cuina beumalista, quan es llença alguna cosa és perquè realment no se’n pot fer res més…i m’encanta que els nanos ho visquin així! No en va, una de les pitjors coses que ens pot passar a taula és ser titllat de “finolis”…hehehe
Per cert, si us agrada la melmelada un pèl amarga, afegiu una mica de la pell de la taronja tallada a tires ben finetes o bé ratllada. I si preveieu que us durarà força a la nevera, afegiu un bon raig de llimona.
Arreveure a tothom!!!