El blog ha popularitzat la meva afició per la cuina i cada cop té més efectes col·laterals molt gratificants.

 

Un bon dia vaig coincidir amb el Gerard i em va estar parlant del mercat de Pagès que organitzen a la Colònia Güell des de fa uns anys (cada dissabte de 9:00 a 14:00), el Gerard és l’alcalde de Santa Coloma de Cervelló i se’l veia especialment cofoi amb la iniciativa que van dinamitzar entorn al comerç de proximitat i la relació directa amb els pagesos de la zona. Com que sabia de la meva afició per la cuina, no va dubtar a proposar-me de formar part del jurat del concurs de receptes amb carxofes que havien organitzat el dissabte pel matí i jo, encantadíssim

Després de sortejar algunes qüestions logístiques familiars, vaig optar per a fer-me acompanyar per un dels entesos a la família en matèria de carxofes que va acceptar entre visques, “uès” i salts per casa…
Quan vaig arribar allà ens vam trobar en un espai obert i acollidor amb les parades molt ben organitzades i amb els detalls molt ben cuidats. A mica en mica es va anar omplint de gent i les parades van anar buidant-se i no era per menys!!! producte de qualitat, fresc i al costat de casa…que lluny quedaven aquelles safates de verdures de súper que han viatjat més del que viatjaré jo en tota la meva vida!!

Així doncs, juntament amb l’Alfonso com a representant de l’Ajuntament, la Paqui en representació del mercat i el Jan com a assessor personal, ens vam disposar a tastar meticulosament i per ordre totes les propostes.

I aquest va ser el resultat del concurs:

1r premi: Rosa Comellas
MANDONGUILLES DE CARXOFA


Ingredients:

 • 10 carxofes
 • 50 grams de pernil ibèric
 • 3 alls tendres
 • 4 ous
 • 200 grams de pa sec rallat
 • 250 grams de farina blanca
 • 1 quilo de pèsols naturals desgranats
 • 1 quilo de patatetes
 • 1 ramet de farigola tendre
 • 1 litre d aigua mineral
 • 250 cc d `oli de oliva
 • 5 grams de pebre negre
Preparació: Es tallen les carxofes a trossets petits i es van posant en amb aigua am unes branquetes de julivert perquè no s’oxidin .
Es tallen els alls tendres i es salteixen amb les carxofes i es separen en un bol on hi posarem els 4 ous , el pa rallat i el pebre i es remena tot fen una massa i passem a fer les boletes de mandonguilles que passem x la farina i fregim amb l’oli de oliva . Una vegada les hem fregit les separem .
posem en una cassola les patates , els pèsols i els fem bullir cinc minuts i ja hi afegim les mandonguilles que bulliran cinc minuts mes junt amb la branqueta de farigola .


2n premi: Blanca Sevilla

CASSOLETES DE CARXOFA AMB PERNIL
Ingredients:

 

 • 8 carxofes del Mercat de Pagès de la Colònia.
 • Una làmina de pasta brisa
 • 50gr. de pernil ibèric tallat petit
 • 50 gr d’oli
 • 1 ceba
 • 1 ampolla de crema de llet
 • 2 dents d’all
 • Sal
 • Julivert
 • Mitja copa de conyac
 • pernil i carxofa en virutes per a decorar

Preparació:

 • Folrar les cassoletes amb la pasta brisa i posar al forn unes 15′ a 180 graus. Reservar
 • Posar en un bol amb força aigua greda unes fulles de julivert i unes gotes de suc de llimona. reservar
 • Treure totes les fulles verdes i dures de les carxofes i les puntes, tallar pel mig i treure els pels del cor. Tan bon punt les tenim tallades, les aboquem al bol amb aigua, julivert i llimona (així evitarem que s’enfosqueixin).
 • Posar la paella amb oli a temperatura mitjana i sofregir la ceba i els alls tallats a brunoise (molt petits)
 • Afegir les carxofes tallades i escorregudes, salar lleugerament i deixar a foc lent fins que gairebé estiguin tendres. Si cal afegim una mica d’aigua tot i que si tapem la paella no caldrà.
 • Afegim el pernil talladet i el conyac i deixem bullir uns minuts més.
 • Rectifiquem de sal i lliguem la salsa amb la crema de llet
 • Omplim les cassoletes i enfornem uns minuts
 • Decorar i servir calent

3r premi: Diana Chavez
PASTÍS DE CARXOFES

Ingredients:
Massa:

 • 3 tasses de farina
 • ¾ de tassa de mantega freda, tallada en quadrats
 • 1 cullerada d’oli d’oliva
 • ½ culleradeta de sal
 • 3 gemmes
 • ½ a ¾ de tassa d’aigua freda, la quantitat necessària perquè sigui una massa suau

Farcit:

 • 8 carxofes senceres o 12 cors de carxofes, cuites
 • 1 cullerada d’oli
 • 3 cullerades de mantega
 • 1 cullerada d’all, mòlt
 • ½ tassa de ceba, finament picada
 • 3 cullerades de farina
 • 1 tassa de crema de llet (es pot reemplaçar per llet evaporada)
 • 2 tasses de llet
 • ½ tassa de formatge parmesà, aproximadament
 • 4 ous
 • Surt
 • Nou moscada
 • Pebre


Preparació:

Massa:
Combinar farina amb mantega, oli d’oliva, sal i gemmes amb l’ajuda d’un curta pastes o estrep, tractant de pastar el menys possible. Afegir aigua freda fins que tot se una i formi una massa suau. Refrigerar per ½ hora.
Estirar massa en un motlle rectangular o per a pastís de 20 cm. Clavar amb forquilla o cobrir amb paper alumini amb peses o cigrons.
Portar al forn 175° per 15 minuts. Retirar platina i cigrons. Tornar al forn per 5 minuts més. Refredar.
Farcit:
Gratar les fulles de les carxofes amb una cullera i picar els cors. Reservar.
Fondre 3 cullerades de mantega amb 1 cullerada d’oli en una olla o paella gran. Agregar l’all i deixar cuinar 1 minut. Agregar la ceba i cuinar movent fins que estigui transparent.
Fora del foc incorporar la farina i moure vigorosament per evitar que es formin grumolls. Moure bé i agregar gradualment la llet i la crema de llet sense deixar de moure. Portar a bullir i deixar que la salsa espesseixi. Agregar la carxofa, el formatge parmesà rallat i assaonar amb sal, pebre i nou moscada. Una vegada que la preparació estigui espessa, retirar-la del foc i deixar refredar 15 minuts.
Batre lleugerament els ous i agregar-los a la preparació movent fins que tot estigui barrejat. Abocar tot en el motlle preparat. Amb les retallades de massa que van quedar, estirar i tallar tires i formar un enreixat damunt del farciment. Portar al forn 180º durant 40 minuts o fins que el pastís qualli i la massa estigui daurada.
Retirar del forn i servir.
Un poso també una recepta que em vaig quedar sol defensant i que personalment vaig trobar espectacular. A més, quan va acabar el concurs va venir a buscar-me la Núria, autora de la recepta, per a explicar-me el seu projecte de cuina a domicili “Amor Cuinat” …només per la passió que hi posava ja val la pena que us ho expliqui i us posi també la recepta

QUICHE DE CARXOFES I PERNIL

Ingredients:
Per la masa:
– 125gr. de farina, més extra
– 75 gr. de mantega refrigerada, tallada a daus
– 1 rovell d’ou

Pel farcit:
– 1 cullerada d’oli d’oliva
– 1 ceba picada
– 2 dents d’all
– 5 cors de carxofa
– 100 gr de pernil salat, a daus petits
– 75gr. de formatge gruyere
– 75gr. de formatge feta
– una cullerada de sal
– pebre negre recient molt
– 2 ous lleugerament batuts
– 200 ml crema de llet


Preparació:

Per la masa, esmicoli la mantega amb la farina fins a formar grumolls fins. Bati lleugerament el rovell d’ou amb una cullerada d’aigua freda i afegeix-ho a la masa (si ho veus sec, afegeix una altra cullerada d’aigua). Forma una bola i envolica la masa amb plàstic adherent i refrigera una hora.
Preescalfa el forn a 180ºC. Sobre el taulell enfariant, exten la masa i formi un cercle gran de 3mm. de gruix. Posa la masa sobre el motlle ajundan-te amb el corró. Presiona la masa contra el motlle fent que sobresurti el motlle almenys 2 cm. Punxa la base amb una forquilla i forra-ho amb paper sulfurtizat. Posa-hi pes al damunt (per exemple cigrons). Forneja de 20 a 25 minuts al centre del forn. Retira el pes i el paper i torna a fornejar 5 minuts més fins que la base quedi cruixent. Deixa refredar.
Mentrestant, calenta l’oli en una paella. Sofregeix la ceba i afegeix l’all i fregeix-ho uns segons. Ara és el torn de les carxofes, afegeix els cors de carxofa prèviament netejats i laminats i salteja-les fins que es daurin. Afegeix el pernil i en un minut retira-ho i reserva-ho.
Bat els ous i seguidament afegeix la crema de llet i salpebra. Aboca les carxofes amb pernil a la base de la masa freda. Ratlla el formatge gruyere i espolvoreja’l. Talla a daus el formatge feta i també afegeix-lo. Finalment, aboca el batut d’ous i crema de llet. Fornejs de 30 a 40min, fins que es dauri. Deixa refredar abans de desmotllar.
Serveix la quiche calenta o a temperatura ambient.