Avui us parlo d’una iniciativa que neix de passió i tenacitat de la gent d’un petit indret del Pallars. 

Es tracta de Tornafort on fa un temps se n’hi va anar a viure en Litus, col·lega friquicuiner especialista en pans i masses i apassionat de la terra, la gent i la muntanya. 

Aquest cap de setmana em va regalar un recull de receptes que m’ha fet moltíssima il·lusió. Els Fogons de Tornafort és una iniciativa que sorgeix dels seus habitants i que gira entorn a la cuina actual que fan les cases del municipi, tant de mans de les famílies “de sempre” com de nouvinguts…i és que la cuina és fusió en estat pur i està sempre en constant moviment.

Tal i com diuen a la presentació “…Les noves aïnes, els nous productes i el canvi social i cultural han fet que s’introduïssin noves receptes a les cuines de les cases, les quals s’han afegit i conviuen amb aquelles més tradicionals, les qua la gent del país ha anat passant de generació en generació. Aquest llibre és una mostra d’aquesta convivència…”

Aquest recull no té una presentació de cap personatge il·lustre, no està enquadernat amb tapes dures ni floritures i tampoc és a color… però et permet alguna cosa més que saciar l’avidesa de noves receptes, et permet viure la realitat de la cuina actual a un indret allunyat, sovint dur i hostil però màgic i pur…Als que ens agrada la muntanya quedem presos aviat per a aquesta connexió encestral i per això, no puc evitar d’explicar-vos-ho. 

A la iniciativa s’hi han afegit els veïns de la Casa del Mestre, el Paller del Tomàs, Casa Quantro, la Quadra del Tomàs, Cal Castells, Casa Pubill, Casa Josep, Casa Gasset, Casa Portalé, Casa Gassetó, Casa Baró, Casa Joan, Casa Tomàs i Casa Baqueró amb un total de divuit receptes dividides entre primers, segons, begudes i postres.

Materialitzar iniciatives com aquestes no és gens fàcil i la dinamització social i cultural a indrets rurals encara menys per tant, us emplaço a conèixer-la i a col·laborar-hi. Pel recull demanen una petita i simbòlica aportació de 5€ i el podeu demanar directament al mateix Litus – carlesguirado@gmail.com