A pocs dies de la Fira de la Candelera de Molins de Rei i en motiu del concurs de truita popular i del concurs de truites 2.0 de Mercats de Barcelona que fan via fèisbuc, avui us passo una truita per a si algú va curt d’idees.

És evident que la truita casolana i tradicional és la que et manté al peu dels fogons i amb la paella pel mànec controlant la intensitat del foc, que no s’enganxi i que estigui prou cuita per a la temible i arriscada “girada de truita”. Lamentablement, no sempre la puc fer així ja que mentre es cou, a casa passen mil coses tan o mes absorbents que vetllar una bona truita farcida.

Tan és així que un bon dia, vaig provar de fer-la al forn. N’havia sentit a parlar i estava clar que allò m’estalviava la dosi de constància necessària en una truita convencional. Per tant, vaig agafar un motlle de silicona i sense més, ho vaig provar. El resultat em va sorprendre i em va encoratjar a integrar aquesta pràctica en la cuina diària…i és que on ho posa que en un motlle de silicona només s’hi poden fer pastissos?

Fa uns dies, mentre em debatia entre olles i cassoles em va arribar un comentari en format de recordatori enverinat: -Recordes que vam dir que duríem una truita???. Teníem un sopar i nosaltres havíem de dur “una truita d’aquelles que fa el Jordi”…com si es tractés d’una “rara avis”!!!


Així és com ho vaig pelar:
Tenia uns quants moixernons secs de Cal Petràs i vaig decidir sofregir una mica de ceba, afegir els bolets i una punteta d’all. Mentre tot això es coïa vaig agafar vuit ous i els vaig batre amb una mica de sal. Un cop cuita la ceba i els bolets, els vaig barrejar amb els ous i ho vaig deixar reposar mentre el forn agafava temperatura. Al cap de deu minuts, vaig abocar la barreja dins un motlle rectangular de silicona i cap al forn durant uns 15’/20′ a 170º/180º

Un cop desemmotllat, com que tenia una mica de canonges i salsa agredolça a la nevera (melmelada i mostassa a l’antiga), vaig aprofitar-ho per a decorar el plat.

Us ben asseguro que no va quedar ni “truita” ni canonges…

No dic que sigui la millor manera de fer truites però és un format que us pot interessar conèixer.

Aquesta setmana al Taller de Cuina de la Federació que dinamitzo cada dijous, farem també monogràfic sobre el tema!