Les excursions i sortides a la muntanya son un moment ideal per a conversar distesament de qualsevol cosa però clar, quan coincideixo amb algú que li agrada la cuina la conversa distesa es converteix en un apassionant debat gastronòmic.
Això és el que ens va passar un dia a l’Oriol i a mi on em va descobrir un “ou al plat” habitual en les valls de muntanya del nord d’Europa aficionades a fer formatge. Per aprofitar els retalls de formatge ja sec feien aquest ou i que vaig provar amb un toc personal i del país.

Per a fer-lo ens caldrà:

  • Un tall de formatge sencer
  • Formatge ratllat o a daus petits (sec, semi o tendre…al gust)
  • Un o dos ous
  • Botifarra negre, sobrassada o retalls de pernil salat
  • Un tomàquet
  • Oli, sal
  • Herbes aromàtiques
En primer lloc, posem el tall de formatge a la base d’un plat fons i fem un volcà amb el formatge ratllat o tallat. Tallem la botifarra negra a trossos molt petits i ho escampem al perímetre del plat cobrint lleugerament el formatge. Al l’interior del “volcà” de formatge posem l’ou sencer i cru i per últim el tomàquet tallat per tot el perímetre del plat.
Un cop salat, especiat i amb un bon raig d’oli ho coem al vapor o al forn. Si ho fem al vapor, la textura de l’ou serà com la de l’ou poché, en canvi si feu servir el forn us pot quedar més semblant a un ou ferrat…vosaltres mateixos.No cal dir que podeu provar múltiples variants com la ceba caramel·litzada, verduretes, alls, bolets un altre tipus de carn (sobrassada, bacó, pernil salat, restes de pollastre al forn…), comí, curry, etc…
A més, pot servir per qualsevol àpat!! això sí, imprescindible menjar-ho amb un bon rosegó de pa!

Arreveure!!!