Avui l’olla s’afegeix a la iniciativa “blocs contra la fam” que dona suport a la campanya de recapte del banc d’aliments.
Ens proposen una recepta fàcil i econòmica amb alguns dels ingredients a recaptar (llegums secs,Pasta seca -macarrons i similars-, llaunes de tomàquet natural,conserves de peix,oli,llet…).
La veritat és que em va molt bé perquè fa temps que volia fer alguna entrada amb llegum.
Entre amics, companys, coneguts i saludats no hi ha gaire afició a coure el llegum. La majoria el compren cuit (de pot o casolà) i es sorprenen que a casa, el coem nosaltres. 
Val a dir que a Cal Beumala, els pares sempre havien venut llegum cuit. De fet, el drama dels diumenges era arribar aviat a casa per a posar el llegum en remull. El pare feia servir una aixeta descalcificadora que feia un rajolí que al cap d’unes hores havia  a omplert aquelles olles gegantines. Això em va fer valorar molt el llegum acabat de coure en detriment del llegum cuit de pot. El gust, la textura i l’olor no tenen punt de comparació!!
Compraven el llegum en sacs de cinquanta quilos i el petit de la família, o sigui jo, i el meu avi teníem una missió abans que el pare el posés en remull: separar les pedretes diminutes que s’hi colaven i netejar-lo a consciència. 
Un bon dia, evocant aquells records li vaig demanar a la mare que m’expliqués com coure’l: 
Em primer lloc cal rentar-lo bé abans de posar-lo en remull. Al cap de dotze hores ja es pot coure a la mateixa olla.
Posem l’olla al foc i quan arrenqui el bull, afluixem de seguida el foc. Amb una hora més o menys ja pot estar cuit (jo hi afegeixo un parell de grans d’all, una fulla de llorer i un bocí de greix de pernil del que guardo alhora d’encetar-ne un).
Per les llenties,si es fa servir la “ràpida” o la “pardina” no cal remull, pels altres tipus cal fer servir el mateix procediment.
Pels cigrons no es pot obrir la tapa  fins que no faci una hora i mitja.  (estar molt alerta quan comenci a bullir, per que surt l’aigua). Es pot posar una cullerada petita de bicarbonat i sal al començament, si és així mirar-los al cap d’una hora de bullir.

Si feu servir olla a pressió, el temps es redueix a trenta o quaranta minuts.
A tall informatiu: 500 gr.de llegum cru equival a 1.220 gr. de llegum cuit i
en un pot de llegum cuit de vidre hi ha 400 gr. escorreguts. Si tenim en compte que coent-lo a casa evitem els conservants i les E-….. i el preu, és evident que hi sortim guanyant!Bé, explicat això, avui les he acompanyat amb pollastre a la mostassa. Simplement he barrejat una bona cullerada de mostassa d’estragó, mitja cullerada de sal i un rajolí de vinagre de mòdena amb gotet d’oli. Ho he abocat tot sobre el pollastre tallat a vuitens i sense pell i ho he deixat coure a foc mínim amb un parell de grans d’all, una fulla de llorer i unes olives farcides durant una hora. Ho deixem refredar a la mateixa cassola i res més!.

L’oli que ha quedat l’afegeixo també per sobre les mongetes.
Per avui, ja ho tindríem. Animeu-vos a provar-ho…hi sortireu guanyant !!!
I no us oblideu de participar a la campanya de recapte d’aliments!