Fa uns dies vaig rebre una agradable sorpresa per correu electrònic. M’havien convidat a una sessió de cuina en directe de mans de la Revista Cuina i Bon Preu-Esclat. No havia participat mai en una sessió similar i de fet, mai havia despertat el meu interès. Sóc dels que li agrada xerrar, compartir i tastar feinejant per la cuina i això de seure en plenari davant d’uns fogons amb un paper i un “boli” s’allunya força del que jo entenc per “aprendre a cuinar”.
Però què carai, allà estava jo! Havia d’esvair els meus dubtes sobre l’eficàcia d’aquestes pràctiques i viure en pròpia pell una experiència culinària que haig de confessar que em resultava un punt morbosa.
La sala tenia unes vuit fileres de cadires i les dues primeres ja estaven plenes d’una nodrida representació de mal anomenades “mestresses de casa” lluint les millors gales i empolainades per a l’ocasió. Compartien conversa amb les veïnes de cadira i el seu llenguatge corporal m’indicava clarament que no era la primera vegada que hi anaven i algunes fins i tot m’atreveixo a assegurar que s’havien reconegut de anteriors sessions.
Jo vaig seure al bell mig de la quarta filera ja que a la tercera hi havia algun seient buit però que no oferia perspectives de visibilitat gaire falagueres. Al cap d’una estona, algunes cadires de les quatre darreres fileres es van anar omplint a pinzellades de gent que va arribar tard i em vaig quedar al bell mig de la sessió, amb posat incrèdul i la mirada perduda a la cuina buida que teníem tots al davant.
La sessió va començar amb un lleuger retard i em va sorprendre el caire gens acadèmic que va imprimir en Pep Nogué contrastant amb la disposició de la sala. Allò era veritablement “cuinar en directe” tal i com ho van titular. Ens explicava coses relacionades amb els productes i la recepta en qüestió amb la clara intenció que cadascú s’ho adaptés al seu gust. No detallava els passos a seguir, tot al contrari, ens oferia alternatives o argumentava el perquè ell ho feia d’aquella manera.Un plaer!
Un dels plats que ens va explicar va ser un “tàrtar de sardines i anxoves amb sopa de romesco”. Va ser el plat que més em va cridar l’atenció i al cap d’uns dies, vaig aprofitar un sopar a casa amb la família per a fer-lo. Tal i com vaig interioritzar, vaig fer unes lleugeres adaptacions tant en la sopa de romesco com en el peix ja que finalment el peix escollit va ser la tonyina i concretament la part de la ventresca. Em feia moltíssima mandra treure les espines a les sardines, què voleu!
Per a la sopa de romesco ens caldrà: sis tomàquets madurs, una cabeça d’all, un pebrot vermell, un ceba, un grapat d’ametlles i avellanes, un bitxo (cayena), sal, pebre negre, oli d’oliva verge extra, brou de peix i vinagre.
Per al tàrtar de tonyina ens caldrà: quatre trossos de ventresca de tonyina, vuit filets d’anxova, dues cebes tendres, sal, pebre negre, oli d’oliva, salsa de soja i julivert.
En primer lloc, tallem la tonyina a trossets petits i prims. Fem el mateix amb els filets d’anxova i ho barregem tot juntament amb la ceba tendra i el julivert a trossets petits, i la resta d’ingredients al gust. Es deixa reposar a la nevera una bona estona (mínim 1h).
Mentrestant feu la sopa de romesco escalivant els tomàquets, l’all, el pebrot i la ceba. Un cop escalivat (al forn o al foc) ho peleu i ho poseu tot en un bol a punt per a triturar. Afegim les ametlles i avellanes, el bitxo, la sal, el pebre, l’oli d’oliva i el vinagre i ho triturem tot junt ben triturat. Afegim una mica de brou de peix al gust evitant que ens quedi molt líquida. Un cop feta la sopa s’emplata i a sobre hi posem unes cullerades del tàrtar ja reposat.


 
Amb la mateixa forquilla que agafarem el tàrtar, barregem una mica de la sopa de romesco i ens ho posem a la boca. La barreja és exquisida i tot i que si us passeu amb la sopa pot ofegar tot el peix i treure l’encant al tàrtar.


Així doncs, puc concloure que l’experiència va ser nova i positiva i només em queda esperar que els companys de la revista cuina em tornin a “escollir”, Així segurament podré entaular conversa amb algú que reconegui de la sessió anterior!!