Aquest serà un cap de setmana d’una gran responsabilitat. Toca fer una fideuada per a un esdeveniment molt especial! Em sento molt afalagat per la proposta i per tal de no perdre la pràctica, ahir en vaig fer una per la família.

Ens caldrà: una sèpia neta, un grapat de cloïsses, 400 gr. de gambes (pelades o no i de la mida que us agradin), una ceba, un dau de pebrot vermell i un de verd, 250gr de tomàquet triturat (millor natural), 500 gr de fideus “cabell d’àngel” (hi ha un tipus que en diuen “fideuà” però els prefereixo per a fer els fideus a la cassola. Per la fideuà millor els prims), 1 litre de fumet, 1 picada (oli, sal, all, julivert, ametlles, pa torrat/sec), un gotet de vi blanc, un gra d’all.

En primer lloc, coem la sèpia neta i les gambes (pelades o no) amb una mica d’oli a foc lent i separar. Triturar la ceba i els pebrots i sofregir-ho amb una mica de tomàquet, sal i sucre (per a treure l’àcid del tomàquet). Quan estigui pràcticament sofregit, afegir un got de vi blanc i deixar reduir. Rectificar de sal.

Si la sèpia i les cloïsses son congelades i ho heu descongelat correctament podeu aprofitar l’aigua de descongelar-ho afegint-ho amb el vi. Això pot millorar molt el plat però si aquesta aigua no us convenç, no us la jugueu!

Un cop fet el sofregit, barrejar-ho amb les gambes i la sèpia i separar. Si podeu, us recomano que feu el sofregit unes dues o tres hores abans de barrejar-ho amb els fideus ja que el gust guanya molta intensitat i sabor. Molt recomanable. Jo vaig cuinar la recepta fins aquest punt pel matí i passades tres hores, vaig continuar. El sofregit era un altre!

A la mateixa paella o cassola torrem els fideus amb un gra d’all tallat pel mig i afegim el sofregit i remenar-ho tot junt uns cinc o set minuts a foc viu. Hem d’anar molt en compte que no es torrin massa o es cremin!


Escalfem el fumet fins a fer-lo bullir i l’aboquem juntament amb les cloïses. Coure-ho junt durant un parell de minuts, afegir la picada i remenar amb compte.

Si voleu que els fideus de sobre quedin ben drets, tanqueu el foc i deixeu reposar cinc minuts abans de servir.

És important tenir una mica d’all i oli o maionesa amb all a la taula. És la cirereta de la fideuada!

Espero que demà quedi tan bona com aquesta!


Moltes felicitats Mònica i Aleix i gràcies Jordi d’el Fumet!


Visca els nuvis !!!!!