Durant els mesos de tardor i hivern, a casa sempre tenim recipients de diferents mides amb caldo repartits entre la nevera i el congelador. Amb el temps s’ha convertit en un recurs fàcil i molt versàtil ja que es pot fer servir per a molts àpats i receptes.
Haig de confessar que no soc gens fanàtic de les sopes i les cremes. Quan menjo necessito mastegar alguna cosa i sempre m’hi acabo afegint pa, formatge o trossos de carn. Malgrat tot, m’agrada fer caldo!
A la resta de la família els hi encanta amb sopa de pasta i també el faig servir per a cuinar (salsa del cuscús, faves, estofats, etc…). O sigui quan m’hi poso, faig una olla ben gran que m’allargui durant un parell de setmanes. 
Ens caldrà: cinc patates, cinc pastanagues, una o mitja col, dues cebes, un parell de branques d’api, un òs blanc de pernil, una o dues botifarres crues, dues carcasses de pollastre, un peu de porc (tallat pel mig), un retalló de greix de pernil, una botifarra negra i un parell de cullerades de sal.
Cal dir que aquests ingredients son els que finalment hem determinat que fan el caldo que a casa ens agrada. També s’hi pot afegir nap, xirivia, porro (en comptes de cebes), gallina, ossos de vedella, un grapat de cigrons o mongetes, etc. Sovint li poso també uns grans d’all ja que a casa no els hi agrada menjar-ne i queda molt dissimulat (soc un gran defensor de l’all i les seves propietats!).

També es pot afegir una pilota (carn picada de vedella barrejada amb ou, all, julivert i pa torrat i enfarinada amb farina de blat). Si teniu temps de fer-la o n’heu comprat una, no dubteu a afegir-la!!.
Posarem aigua freda a l’olla i afegim la carn primer i les verdures després. Encenem el foc al màxim i el baixem al mínim quan arrenqui el bull. Quan hagi bullit aproximadament una hora, afegim la botifarra negra (i la pilota si la teniu).

Al cap de mitja hora ja podeu tancar el foc i deixar-ho refredar tot dins l’olla.
Si voleu fer sopa de pasta, vigileu de fer servir pasta prima (cabell d’àngel, llavors de meló, lletres…) ja que els galets i similars es “beuen” gran part del caldo. Hi ha molta gent que bull primer la pasta amb aigua normal i desprès afegeix la pasta al caldo. Així preservem gran part del brou.

Un cop separat el caldo de la resta, llencem el greix i l’òs blanc de pernil, els ossos dels peus de porc que s’hagin desprès i la meitat de l’api. Esmicolem la carn de les carcasses de pollastre i la triturem amb tres patates, tres pastanagues, una ceba, els alls i una mica d’api. Per a que agafi la textura de crema, cal afegir aigua al gust (no m’agrada “malgastar” el caldo ja que les verdures ja conserven el gust del brou). També hi podeu afegir pa torrat i formatge. Un primer molt complert!

La botifarra negra i crua i els trossos de peus de porc m’agrada menjar-los amb la resta de la verdura que no hem triturat (col, patata, ceba i pastanaga). Ja podeu imaginar que la combinació de tipus i quantitats de verdures va a gust de cadascú. Vosaltres mateixos/es. 

Amb aquesta combinació podeu tenir: caldo, sopa de pasta, crema de verdures i verdura sencera amb “carn d’olla” per a uns quants àpats. 

Sovint, barrejem aquest caldo amb l’aigua de coure el llegum o bullir verdura. És una altra combinació que li dona un altre gust i ens va bé per a aprofitar aquesta aigua plena de nutrients.


Ara que diuen que el fred allargarà unes setmanes, ve de gust fer una bona olla de caldo que de passada ens vesteix la cuina.

Fins aviat!!